torsdag 29. desember 2011

Julegaver - del 2

Se del 1 for en liten forklaring på hvorfor årets produksjon ligger noe over årsgjennomsnitt, for å si det mildt.

Mange artige mønster er testet, to par votter og et par tøfler ble strikket i plommefarget alpakka, sammen med en tråd sokkegarn for å beholde fasong og slitestyrke. Det betyr at de nok vil tåle maskinvask, men ikke mer enn ullvask. En søster fikk Bellas mittens, begge strikket samtidig, her var sokkegarnet i ganske samme farge.


Og min mor fikk uglevotter. Disse ble strikket en om gangen! Og sokkegarnet var litt mer lilla.


Samme garnkombinasjon ble brukt i svigermors gå-bort-tøfler etter drops-oppskrift. De ble også strikket en og en, og jeg måtte notere flittig underveis, da drops bruker cm-angivelser underveis - det er passe håpløst, men det fungerer jo med egne notater. Men skal de strikkes igjen skal jeg finne en måte å strikke begge samtidig! 


Og så er vi så heldige at vi venter på to små lekekamerater til lillefrøkna her, en kusine og en liten kompis. De er begge ventet i februar, men de måtte også få pakke under treet. Og da ble det oppskriften på Fat Baby Booties som ble testet ut med garn fra triplex-lageret



Og sånn litt fordi det skal lønne seg å komme med ønsker ble det en hals til nevøen som skal bli storebror. Strikket i senjagarn som skal tåle det meste av vask, etter Monstermønsters oppskrift, men med tykkere pinner for å kompensere for tynnere garn, lett og fint resultat. 


Et par sydde gaver ble det også, jeg øver meg på applikasjoner og glidelåsmapper. En liten venninne og kompis er mottakere. Fôr i samme stoff som bokstaven. 


Og den aller siste gaven var i grunn en takkegave for all hjelp vi har fått i det siste, et skjerf til min mor. Oppskriften heter Arroyo, og garnet skal egentlig håndvaskes, men vil forhåpentlig tåle ullvask i maskin. 


Jeg er godt fornøyd med produksjonen, som jeg ikke forventer å kunne matche noen gang. Og det ser det ut til at mottakerne også er!


mandag 26. desember 2011

Julegaver! Del 1

Jeg har altså fått et barn i år. Og gjennomgått et helt svangerskap i år. Og jeg er av typen som nok vil protestere litt når noen sier at graviditet ikke er en sykdom, jeg får ganske mange symptomer av typen som ville fått noen og enhver til å kjenne på redusert arbeidsevne - som kraftig trøtthet, kvalme, blodtrykksfall, generelt redusert energinivå og etterhvert bekkenvondt. Ingenting invalidiserende, men et totalbilde som ikke er forenelig med full jobb og to barn (og flytting). Så jeg har ikke jobbet fullt på en god stund. Dermed har jeg hatt tid.

I forrige svangerskap oppdaget jeg at strikking er det aller beste man kan gjøre i en sånn tilstand. Da kan man hvile og samtidig være produktiv. Jeg vil anbefale strikking til alle som har behov for å sitte ned en del, om de ikke har vondt i hender og skuldre og sånn. Da jeg ble gravid denne gangen var jeg raskt inne på tanken om at denne gangen skulle jeg ha ambisiøse mål for strikkingen, for å virkelig holde på den gode produktive følelsen. For det motsatte - å føle seg unyttig - er så pyton.

Lang historie, poenget er at så godt som alle i storfamilien har fått hjemmestrikk til jul. Og nå vil jeg vise frem! (Jeg slenger på litt vaskeanvisning for mottakerne, for det fikk de ikke med....)

Jeg startet i juni, med rillevotter fra Strikk til nøstebarn til fire nevøer. De er alle strikket i en tråd lammeull og en tråd tynn alpakka, som gir myyyke votter. Og som sikkert tover seg en del og får enda bedre passform og litt mer varme etter litt bruk. Disse må ikke vaskes for hardt, men de bør tåle ullvask i maskinen - om de krymper bittelitt i vask, vil de finne fasongen igjen med litt bruk.


Til en søster og en svigerinne ble det luer. Superfint mønster, en i brun i superwashgarn (bør tåle mange slags maskinvask, men greit å anbefale ullvask), og en hvit. Den hvite er strikket i Østlandsgarn, men med den siste resten av Permin Angel fra Brudens svøpe - så blir det et sett om den nygifte mottakeren vil bruke brudesjalet som skjerf. Her ville jeg vært ganske forsiktig med vask, kanskje bare håndvask. Litt upraktisk det, altså, med hvitt - men det er flekkfjerningskompetanse i familien.



Til mannfolka ble det votter. Mange votter. Tolv, faktisk, seks par. Alle sammen i superwashgarn som bare kan slenges i maskinen. Et fint mønster (ravelry-lenke), som var kurant å strikke to på en gang, så kunne jeg ta lengden på ribbedelen etter dagsformen. Lengden på votten er sånn passe på øyemål og hukommelse tilpasset størrelsen på de ulike mannehendene.



Og min egen mann fikk i tillegg en lue i resten av garnet, som nesten er strikket etter dette mønsteret (bare rundt og rundt og litt lenger).


Det får holde for del 1, del 2 har mer moro og oppskrifter som bare er strikket en gang hver. Den kommer før året er omme!

fredag 23. desember 2011

Siste liten!



Mottakeren av denne leser ikke bloggen, vet jeg. Men da jeg fikk noen timers forvarsel om en uventet gave, var jeg glad for at jeg tidvis er ivrig med klikkingen på ebay og at lageret med ass. hobbyutstyr er stort og mangfoldig. Dvs. nettet er i hamp og fra en annen nettbutikk som solgte ut for flere år siden, men strykebildet er det ikke lenge jeg kjøpte en liten bunke av. (Og ja, man kan skrive ut selv også, men jeg leter like gjerne etter fine bilder hos noen som allerede har gjort jobben - prisen er omtrent den samme).

Både giver og mottaker er glade i Star Wars, så jeg håper det treffer.

...og jeg gleder meg til å blogge mer i romjula, dette er ikke akkurat eneste hjemmelagde julegave i år.
Published with Blogger-droid v1.7.4

mandag 12. desember 2011

Julemorgen for hele gjengen


Har man tre barn, så har man tre barn, og da må juleutstyret tilpasses. Dermed måtte jeg finne frem julestrømpene som jeg svært hendig strikket samtidig til de to eldste i 2008, og prøve å tolke oppskriften utfra det ferdige produktet. Det gikk vel ikke så verst. Heldigvis husket jeg både at jeg hadde brukt Hifa Trollgarn og pinne nr. 7, og da var jeg jo et stykke på vei. Når jeg bare skulle strikke en, var jeg litt for lat til å strikke på magic loop, og jeg strakk heller strikketøyet ut på en 30 cm rundpinne - noe som jo gjorde strikkefastheten litt slappere enn på de andre.

Men hva man putter i strømpa til en fem uker gammel baby er jo en helt annen problemstilling...

fredag 9. desember 2011

Gjenbruk i bilstolen

Jeg vet at det finnes en oppfinnelse som heter bilstolpose. Det har jeg tenkt at jeg ikke trenger, til tross for novemberbaby, siden jeg bærer bilstolen rundt så lite som mulig, jeg tar mye heller babyen rett over i bæresjal. Men det er jo litt varmere inni et elastisk sjal enn i bilen, ofte. Så vi klønet det til med noe tepper og noe greier i noen dager, og så fant jeg ut at sånn kunne vi ikke ha det.

Så jeg fant frem en gammel kjærlighet, en vakker ullkåpe som engang var hvit, og som jeg i desperasjon en nyttårsaften faktisk klarte å søle neglelakk på. Siste forsøk på å redde den var å farge den i vaskemaskin, noe som resulterte i noe lilla ullfilt i en vag kåpefasong.


Men la oss nå ta utgangspunkt i kåpefasongen, og lage noe som kan passe i bilstolen...





Voila!

Jeg har sett dette patentet tidligere, det tillater bedre festing av barna enn tykke klær, men er samtidig veldig lett å ta ut av setet (om jeg da skal la setet stå ute i bilen mens jeg bærer babyen, så kan jeg ta med meg posetingen inn i min ganske så gigantiske stelleveske).

Og på bildene er lillefrøkna rundt tre kilo, hun drukner litt, men vil jo vokse inn i denne. Posetingen varer minst til hun vokser ut av setet.