onsdag 1. juli 2015

Vottefokus 1: Votter og vanter fra 1955

Nasjonalbiblioteket - digitalt og fritt tilgjengelig, dere - ligger det en bok fra 1955 med fantastisk flotte vottemønster. Denne virket som et godt utgangspunkt for min reise gjennom mønstervott-verdenen, som jo er mitt pågående selvutviklingsprosjekt på strikkefronten.


Herlig fri for moderne forventninger til oppskrifter, er boken full av diagrammer uten særlig mye beskrivelser, og ingen standard hva gjelder økning etter vrangbord, strikkefasthet eller maskeantall for "damevott", for eksempel. Garntypene er selvsagt også ukjent pr i dag. 

Jeg gikk på og tenkte at jeg kjenner hender i de fleste størrelser, så jeg strikker etter oppskriften og så passer vottene til de de passer til. I mellomtiden blir jeg litt kjent med egen strikkefasthet og egne preferanser. Det var ingen dum tilnærming. 

Første par ut var Portalen. Det er et superstilig mønster som jeg kommer tilbake til. Ikke helt fornøyd med fellingen på den, og den ga et smalt og langt par votter, som passet i grunn godt til mine store damehender, men kanskje ville passet enda bedre til noen med bittelitt mindre hender. Strikket på pinne to med PT2.


Neste par ut var Lerka. Dette er også et virkelig fint mønster, som jeg har sett har vært gjengitt i nyere bøker også, om jeg ikke tar feil. Disse ble små - for små for damer i det hele tatt, tror jeg. Jeg har vel halvveis lovet dem bort til nestentiåringen min. De skal strikkes på nytt med et hakk større pinner, så får vi se hvem de passer til da, tenker jeg. Strikket med med naturhvit Tove og sort PT2 på pinne 2. 


Foreløpig siste par ut fra denne boken heter Våren, og ble ordentlig lekker og fin i eplegrønn Tove og hvit PT2 på pinne 2. Her har jeg faktisk tatt meg friheten å endre på håndflatemønsteret, det synes jeg ble bra. Disse ble romslige og passet godt til min store hånd. Med 2,5 på hånden kan det bli en bra herrevott, kanskje? 


"Damevott":
4 kommentarer:

 1. Så flotte votter! Falt spesielt for de eplegrønne. Takk for boktipset også :)

  SvarSlett
 2. Så mange flotte votter! Og veldig lurt som du sier, å kunne prøve seg fram med mønster, garn og pinner. Heldig er dem som får så fine votter av deg.
  Takk for tips og mønster! Det skal jeg sjekke ut.
  Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
 3. Flott side! Veldig kjekt å sjå mønsteret til Lerka-vottane, for det mønsteret lagde mormora mi då ho gjekk på Statens kvinnelige industriskole på 50-talet. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fantastisk å høre! Betyr det at boka er en samling av mønstre fra mange ulike opphav? Det ville forklare hvorfor de er så ulike i størrelsesberegningen. Lerka er en favoritt, altså.

   Slett