tirsdag 15. januar 2013

Toddlerluen - utkast til oppskrift


Luene fra eget hode gjorde inntrykk i julen, og flere ønsket seg oppskrift. Jeg hadde i grunn også lyst til å notere meg hva jeg gjorde for ettertiden. Babyluer er fine til babyer, men toddlere som både sitter og sover i vogn og tasser litt rundt ute i vinteren trenger luer som er både varme og myke og sitter godt - og denne er ikke så verst, altså. Jeg har skrevet en oppskrift før, og synes det er veldig moro å se andre strikke sine egne ting -  og veldig krevende, for strikking ser ikke sånn ut i hodet mitt. Så jeg tenker at jeg gjerne lager en gratis ravelryversjon på norsk og engelsk - men da må jeg vente til jeg får mer strikketid på dagtid så jeg får tatt bedre underveisbilder. I mellomtiden benytter jeg gjerne anledningen til å la blogglesere få se igjennom og gjerne teststrikke -- tilbakemeldinger er gull verdt. 


Jeg har strikket en ny lue i hver størrelse og notert meg underveis. Ettåringen på bildet har storhodegener, uten at jeg vet nøyaktig hvordan hun ligger an på kurven i øyeblikket, så jeg kaller hennes lue for str. 1-2 år. Den andre er større og jeg tipper at jeg godt kan kalle den 2-3 år. Den er hvertfall større enn den jeg strikket til en toåring med storhodegener til jul - for den ble litt for liten. Altså. 


(Som en illustrasjon til min fantastiske størrelsesberegningsevne, så er den røde dressen ettåringen har på bildet den som var tiltenkt henne som nyfødt.)

Toddlerlue (Den trenger et navn!)

Størrelse (1-2 år) 2-3 år
Pinne nr 3 - liten rundpinne og 4 strømpepinner. Strikker du veldig stramt foreslår jeg pinne 3,5.
Garn: Smart eller Falk eller annet ullgarn med rundt 100 m på 50 gram. Du trenger to nøster eller litt mindre, den minste luen min veier 62 gram.

Legg opp 96 masker. Strikk vrangbord 2r, 2vr i (6) 8 cm. Sett en merketråd i arbeidet (ikke maskemarkør på pinnen) mellom 1. og 2. maske. Denne skal du bruke når du skal plassere øreklaffer.
Strikk striper med to omganger av hver farge, eller liksomfletter (se lenger ned) videre i (7) 9 cm. (Her kan du kanskje trenge en maskemarkør på pinnen ved omgangsstart - sett den i såfall før første maske.)

Luen felles på 6 steder. Første fellerunde: 2r, *ssk, 14r*, gjenta ** 5 gr, ssk, 12r
(ssk: ta en maske løs av, strikk 1 rett, dra den løse masken over. Hva heter denne forkortelsen på norsk?)
De neste fellerundene får en og en mindre rett maske mellom fellingene. Start alltid med 2 r.
Fell annenhver omgang 5 ganger, hver omgang 7 ganger. Skift til fire strømpepinner (to fellesteder på hver av tre pinner) når det blir for få masker til rundpinnen.
Strikk en omgang med ssk rundt hele og trekk tråden gjennom de resterende maskene.


Liksomfletteversjon:

Mellom vrangbord og mønster strikker du en omgang rett. (Viktig for øreklaffene!)
Liksomflettemønsteret går over fire omganger:
1p: 2r, 2vr
2p: 1r, 1k, 1r, 2vr
3p: 3r, 2vr
4p: 1 løs av, 2r, trekk den løse masken over de to, 2 vr
Gjenta disse fire pinnene. Felles som i grunnoppskriften, men med 2 vr sammen i stedet for ssk. Se an mønsteret, ikke lag kast på en flette hvor du ikke vil rekke å trekke masken over på 4p. Du feller alltid i første vrangmaske etter flettene, enten fletten er på 2 eller 3 masker i øyeblikket. (Maskeantallet i fellebeskrivelsen passer kun når fletten er på to masker, det er fire fletter mellom hver felling i første fellerunde).

Øreklaffer:Vreng arbeidet. Finn midt bak ved hjelp av merketråden. Tell 7 masker fra merketråden før du begynner å plukke opp. Plukk opp i øverste maskeledd på siste runde av vrangborden 26 masker. Strikk disse omvendt av vrangborden når du ser dem ut fra hverandre (som på det dårlige bildet over) - 2r, 2vr (hvilken du starter med kommer litt an på hvilken vei du plukker opp masker). Strikk 2r, 2vr i (4) 6 cm (fra retten begynner og slutter du på 2 r), sett en maskemarkør etter 13 masker (midt på), og fell nå på hver pinne fra rettsiden ved å strikke 2 sm før merket og ssk etter merket.

Når du har fire masker igjen fortsetter du ved å strikke icord over disse i 18 cm.


Luen fra vrangen, dette er også vrangsiden av øreklaffen. 

Jeg vil veldig gjerne høre om alle som ønsker å strikke denne! Og jeg tar veldig gjerne i mot tilbakemeldinger og kommentarer på oppskriften om du så bare har lest igjennom. Dersom oppskriften viser seg å funke for andre enn meg, lager jeg en ravelryversjon til høsten, tenker jeg. Så skal jeg få tatt litt gode bilder i løpet av sommeren. Frøkna mi må jo ha en større versjon etterhvert. 

27 kommentarer:

 1. Hurra! Guddatteren blir ett i april, så da har jeg en god unnskyldning til å kjøpe garn i fine farger og strikke lua som ellers ville vært aaaaltfor stor til knerten! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert, Kristine! Gleder meg til å se resultatet, du får legge det på ravelry selv om det ikke er knyttet til noen oppskrift. :)

   Slett
  2. Jeg fikk melding av mottagerens mor da de var ankommet Svalbard: Lua sitter perfekt! Har testet den ut i 25 minus i dag og hun var god og varm i kinnene!

   Slett
  3. Så fantastisk! Det var veldig hyggelig å høre. :)

   Slett
 2. Supert!!! Denne med øreklaffer så glimrende ut!!! Skal prøve å hive meg rundt på den etterhvert:)

  SvarSlett
 3. Så søt lue! Deilig med dobbelt lag over ørene:) Så langt jeg kan se, ser oppskrifta grei ut. Jeg kan godt teststrikke en i den minste størrelsen til lillefrøkna med lite hode:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding, og kjempefint om du vil strikke en lue. Gleder meg til å se :)

   Slett
 4. Skal i gang med denne nå, men lurer på garnforbruk? Mulig jeg ikke har lest nøye nok. Skal strikke i 1-2 år. Tenkte å bruke noe Merino Extra fine jeg har liggende (50 g 105 m, pinne 3,5 til 4,5).

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål! Jeg har brukt rester, men jeg kan selvsagt veie de luene jeg har. Jeg vil tippe at garnforbruk er sånn 60-70 gram, så du trenger litt mer enn et nøste.

   Flott at du vil strikke denne! :)

   Slett
 5. Supert, jeg har vel 80-ish gram liggende av den, så det bør holde. Regnet egentlig med det. Spent på oppskriften, skal prøve på den med flettene. Ikke hold pusten, for her stiller den som nummer to i køen etter genser til storebror, men den er snaaart ferdig, så å begynne på luen litt samtidig gjør vel ikke noe, hehe. Du hører fra meg om jeg lurer på noe, og det gjør jeg sikkert. :strikkenovise:

  SvarSlett
  Svar
  1. 62 gram veier den lilla :) Jeg oppdaterer innlegget.

   Slett
 6. Den øverste der var vanvittig fin!! (og søt unge, flotte øyne!) Jeg har innmari lyst til å strikke lik. Garnet jeg har som er likest i tykkelse er nok Mirasol alpakka , 50 gr 125 m. Kan det funke? Men jeg er elendig til å regne om. Luen skal passe ei jente på snart to år, med småhodegener. Vil det gå greit kanskje, å velge maskeantall til største størrelse og pinne 3,5? (strikker litt løst) Er ikke så dreven strikker enda, så jeg må ha detaljerte oppskrifter for å få til noe. Kan ikke tenke så mye selv ennå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Maskeantallet er det samme, så bare prøv på det, du. Lengden er ulik, der kan du jo prøve deg på øyemål om du har barnet i nærheten, eller sjanse på noe i mellom. Det går nok fint! Fortell meg hvordan det går, da! :)

   Slett
 7. Jeg er ferdig med ribbekanten og i gang med første "flette" nå, ser veldig fint ut foreløpig. :) Jeg er ravelrybruker og lurer på om det er greit for deg at jeg legger den ut der med link til denne siden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, kokos! Du må gjerne lage en prosjektside og lenke til denne siden, men ikke registrer oppskriften som oppskrift i ravelry, det gjør jeg selv siden. :)

   Slett
 8. Neida, skal selvsagt bare linke til denne siden i mitt project, ikke lage oppskrift. :)All ære til oppskriftens mor vettu. Nå er jeg veldig spent på å fortsette med lua.

  SvarSlett
 9. Et par innspill fra denne kanten:

  På hvilken rad begynte fellingene i juksefletteversjonen (altså rad 1 til 4)? Jeg begynte med felling på rad 1 (altså rett etter jeg var ferdig med en flette), men synes ikke det blir så pent når fletten avsluttes og blir "borte". Har studert bildet ditt og synes det ser finere ut enn hva jeg får til. Kommer nok til å rekke opp og prøve på en litt annen avslutning av flettene.

  Med kast på rad 2 blir det jo hull i selve fletten. Jeg hentet opp maske mellom rettmaskene i stedet for å lage kast, da ble det tightere og ikke hull, det ble hvertfall veldig vellykket her. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes kastene/hullene er noe av poenget med den typen fletter ;) Men det er selvsagt også mulig å hente opp masken. :)

   Jeg tror jeg har startet litt ulikt på de to jeg har strikket, og bare trikset det til ved å strikke den fletten som "står for tur" som to rette når det nærmer seg. Mulig jeg skal teststrikke noen runder og se om jeg kan beskrive det mer detaljert.

   Slett
 10. Haha, nå spammer jeg helt kommentarfeltet her, men jeg ville bare si at jeg fortsatte med fellingene (begynte på rad 1) for jeg orket ikke tanken på å rekke opp, og det ble faktisk veldig bra likevel. Nå er selve luen ferdig og du kan se bilder her. Modellen er bare 8,5 måneder, så litt romslig er den. Håper den passer perfekt til høsten igjen. Får strikke øreklaffene i løpet av dagen/morgendagen tenker jeg. :)

  https://lh4.googleusercontent.com/-LtIeIgP-zjM/URoa8rXLl3I/AAAAAAAABQk/-H7QCs-QrCM/s640/blogger-image--1026890143.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/-Kwd2PBARqag/URoa7JCAmLI/AAAAAAAABQc/XuDInjKITao/s640/blogger-image--1791558073.jpg

  Strikket med Merino Extra fine og pinne 3.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempefin! Og så yndig modell!

   Slett
  2. Tusen takk for gode tilbakemeldinger, det er flott med grundige teststrikkere!

   Slett
 11. Ferdig! Ble veldig fornøyd. :) Tusen takk for flott oppskrift, jeg skal i gang med en til storesøsteren også.

  Her kan du se det ferdige resultatet. Har ikke fått testet ordentlig på minsten, men du ser hvertfall den her. http://www.ravelry.com/projects/kokosbolle/toddler-hat

  SvarSlett
 12. Denne luen ser veldig fin ut nå når vinteren står for tur, så denne skal jeg prøve meg på :)
  Nå er mi lille tulle bare 5 mnd da, så må prøve å forminske litt her og der i oppskriften slik at den blir passelig.

  SvarSlett
 13. Hei! Nå har jeg laget min egen spedbarnsversjon, lagt bilde ut på Instagram og tagget med #toddlerluen :-)

  SvarSlett
 14. Hei, fin og enkel oppskrift å følge! Jeg strikket lua, men den ble veldig stor i forhold til hodet den skulle på. Så lot jeg bare være å strikke øreklaffer og har en finfin lue når han blir eldre! Men vil sikkert prøve igjen å måle litt nøyere så jeg får en med klaffer. toddlerluen er da et fint navn:)

  SvarSlett
 15. Kjempefin lue, står i "strikkekøen" min.

  SvarSlett