onsdag 21. august 2013

Dobbeltribbtoddlerlue - oppskriften klar

Da har jeg hoppet i det og lagt oppskriften til Dobbeltribbtoddlerluen på Ravelry! Nå er det bare å krysse fingrene for at den ikke inneholder massevis av feil eller ting som er lette å misforstå. Si i fra, i såfall.

Oppskriften kommer selvsagt her også, på norsk. På Ravelry er den også på engelsk. (English version available for download on Ravelry!)

 Dobbeltribbtoddlerlue  


I overgangen mellom baby og barn er det mange behov som må innfris av en god lue. Den bør sitte like godt på om man er ute og trasker som når man ligger og sover i vogn eller pulk, og den bør være varm nok der det trengs mest. Denne luen har en bred ribbet kant som gjør at luen sitter godt på hodet uten å bli for stram noe sted. Kanten kan brettes opp ved behov om luen er for stor i begynnelsen, men den er ment å brukes ubrettet og uten noe som flytter på seg under lek. Øreklaffene går under ribbekanten og gir dobbelt ribbestrikk over ørene - derav luens navn. Dette gjør at ørene alltid er varme nok, og at øreklaffene ikke er i direkte tilknytning til pannekanten gjør også at luen sitter på uten å bli dratt sammen rundt ansiktet.

Luen bør strikkes i godt garn som ikke klør for barnet – og gjerne i farger og mønstere som barnet selv liker, så luen kommer på uten protester helt til den blir for liten. 

Størrelse (1-2 år) 2-3 år

Pinne nr 3 - liten rundpinne og 4 strømpepinner. Strikker du veldig stramt foreslår jeg pinne 3,5.
Garn: Smart eller Falk eller annet ullgarn med rundt 100 m på 50 gram. Du trenger to nøster eller litt mindre.

Legg opp (løst, gjerne over to pinner) 96 masker. Strikk vrangbord rundt 2r, 2vr i (6) 8 cm. Sett en merketråd i arbeidet (ikke maskemarkør på pinnen) mellom 1. og 2. maske. Denne skal du bruke når du skal plassere øreklaffer.

Strikk videre rettstrikk i striper med to omganger av hver farge, eller liksomfletter (se lenger ned) videre i (7) 9 cm. (Her kan du kanskje trenge en maskemarkør på pinnen ved omgangsstart - sett den i såfall før første maske.)

Luen felles på 6 steder. Første fellerunde: 2r, * ta en maske løs av, 1r, dra den løse masken over den rette, 14r*, gjenta ** 5 gr, ta en maske løs av, 1r, dra den løse masken over den rette, 12r.

De neste fellerundene får en og en mindre rett maske mellom fellingene. Start alltid med 2 r.
Skift til fire strømpepinner (to fellesteder på hver av tre pinner) når det blir for få masker til rundpinnen.

Fell annenhver omgang 5 ganger, hver omgang 7 ganger. 
Strikk en omgang med fellinger (ta en maske løs av, 1r, dra den løse masken over den rette) rundt hele og trekk tråden gjennom de resterende maskene. Fest tråden.

Liksomfletteversjon:

Mellom vrangbord og mønster strikker du en omgang rett. (Viktig for øreklaffene!)

Liksomflettemønsteret går over fire omganger:
1p: 2r, 2vr
2p: 1r, 1k, 1r, 2vr
3p: 3r, 2vr
4p: 1 løs av, 2r, trekk den løse masken over de to, 2 vr

Gjenta disse fire pinnene. Felles som i grunnoppskriften, men med 2 vr sammen i stedet for fellemetoden beskrevet der. Se an mønsteret, ikke lag kast på en flette hvor du ikke vil rekke å trekke masken over på 4p. Du feller alltid i første vrangmaske etter flettene, enten fletten er på 2 eller 3 masker i øyeblikket. (Maskeantallet i fellebeskrivelsen passer kun når fletten er på to masker, det er fire fletter mellom hver felling i første fellerunde).


Øreklaffer:

Vreng arbeidet. Finn midt bak ved hjelp av merketråden. Tell 7 masker fra merketråden før du begynner å plukke opp i den åttende. Plukk opp i øverste maskeledd på siste runde av vrangborden 26 masker.

 

 Strikk disse omvendt av vrangborden når du ser dem ut fra hverandre (se bildet) - 2r, 2vr (hvilken du starter med kommer litt an på hvilken vei du plukker opp masker). 


Strikk 2r, 2vr i (4) 6 cm. Rettsiden er den som begynner og slutter du på 2 r. 

Sett en maskemarkør etter 13 masker (midt på), og fell nå på hver pinne fra rettsiden ved å strikke 2 sm før merket og ta en maske løs av, 1r, dra den løse masken over den rette etter merket. På vrangsiden strikker du rett over rett og vrang over vrang, slik at ribben fortsetter uavhengig av fellingen.

Når du har fire masker igjen fortsetter du ved å strikke icord over disse i 18 cm. (Har du brukt rundpinnen til øreklaffen, vil du nok bytte til to strømpepinner for det.)

Lag øreklaffen på andre siden. Fest tråder.

Enjoy!

8 kommentarer:

 1. Kjempefin lue - og det ser ut som den sitter godt på hodet også. Sånn skal min Småen absolutt få seg til i vinter. Veldig kjekt at du har laget oppskrift :-)

  SvarSlett
 2. Denne så flott ut, skal absolutt prøves!

  SvarSlett
 3. Dette ser ut til å være ei veldig god lue! Takk for at du deler oppskriften!
  God helg!

  SvarSlett
 4. Så fin og praktisk! Takk for at du deler.

  Bente

  SvarSlett
 5. Hei :) jeg forsøker nå å strikke denne lua, og har kommet så langt som øreklaffene, men sliter med fellingen på dem. Den første fellerunden slik jeg har forstått den: Da er maskemarkøren mellom de to rette maskene i midten. Man skal strikke to sammen (i dette tilfellet to vrange ?) og deretter ta den rette (fortsatt på samme siden av maskemarkøren) løst av, før den rette på andre side av manskemarkøren strikkes og den løse felles over den rette. Har jeg forstått det rett? Men hvordan blir det da på de neste fellerundene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ser at setningen er krøkkete i oppskriften. Men du skal strikke de to siste maskene før merket sammen, og etter merket skal du ta en maske løs av, strikke en og dra den løse over. Altså blir det de to maskene på hver side av markøren som til enhver tid er "fellemaskene" og alt skal felles rett. Ble det mer forståelig?

   Slett
  2. Ja da ser jeg at jeg misforsto litt ;) ble liksom felt mer på den ene siden til meg. Men nå blir det bra :) tusen takk, og tusen takk for oppskrift på så kjempefin lue :)

   Slett
 6. Flott lue, den frister å prøve:)

  SvarSlett