søndag 31. januar 2016

Vottefokus 9: Mysterievotter

Mysteriesamstrikk har vært et fenomen i mange år, siden strikkere fant veien til internett (det skjedde tidligere enn mange vil tro). Jeg har aldri vært med. Men nå ble det arrangert av Vottelauget, og votten var designet av Wenche Roald, som jeg jo nettopp har strikket votter av, og jeg har jo så masse fint garn!

Før oppstart var beskjeden å finne frem seks farger, og jeg tilbragte deler av nytårsaften med å surre opp nydelig trippelt kamgarn:


1. januar var første del av mønsteret klart (og strikket):


Videre fortsatte mønsteret å komme hver uke.


Etter fire ledetråder var votten lukket på toppen, og jeg kunne konstatere at de ble for små til meg - jeg har lengre fingre enn flere menn jeg kjenner, så det burde ikke overraske meg at dame str M ble for liten - strikkefastheten var i grunn ganske riktig. Mine sønner på ti og straks åtte har snart like lange fingre som meg, men ikke helt, så jeg håper de kan få litt nytte av vottene. Men da måtte blomstene vike.


I grunn kan jeg godt være fornøyd med votter med vrangbord og fire farger, fremfor votter med vid mansjett og seks farger. Man er jo ikke mer bundet av en oppskrift som kommer i porsjoner enn en hvilken som helst annen oppskrift. Det var moro å være med på mysteriesamstrikk, takk for følget, alle sammen!


Vottene falt lett i smak hos eldste sønn, og ble tatt i bruk umiddelbart!

torsdag 28. januar 2016

Rødløk

En oppskrift som er oppkalt etter en frukt gir et ganske annerledes intrykk i en annen farge. Nå er nå sjalet citron strikket i de fleste farger (intet mindre 12 509 prosjekter på ravelry i skrivende stund), men i rødt vil jeg nå påstå at tankene går til en rødløk.

Garnet er et kjempetynt kasjmirgarn, kjøpt av arvegods, og krevde litt flere omganger enn standarden i oppskriften. Resultatet er et lett og supermykt sjal i en trivelig rødtone.



tirsdag 26. januar 2016

Impulstøfler

Noen prosjekter kan man enten presentere som noe som er improvisert veldig raskt, eller som en idé som har modnet og forberedt seg i lange tider.

Sånn er det med snuppas nye tøfler. Helt faktisk var det sånn at hun ved kveldsmaten klagde over at hun ikke hadde tøfler, og da hun sto opp neste dag, så hadde hun tøfler.

Samtidig har jeg hatt planer om å lage tøfler med såler av pusete saueskinn i lengre tid, og da jeg kasserte et par utgåtte saueskinnsstøvletter for en tid tilbake, tok jeg vare på mye av skinnet med akkurat det i tankene.

Så da hun kom med sin klage, var det bare å finne frem dette skinnet, tegne rundt en av hennes sko, og lage hull med hulltang. Restegarn fra alle sokkene som ble strikket til jul hadde jeg, og alt er heklet på frihånd uten oppskrift, selv om jeg forsøkte å få det nogenlunde likt mellom tøflene. Den eneste delen av disse tøflene som ble tenkt ut for første gang der og da, var ideen om å ha en blomst på toppen av foten, det ble bra, synes jeg.


De er slett ikke helt like eller særlig jevne og strømlinjeformet, men de er sauefluffy inni og har blomst! Det er bra nok for en fireåring. 


Jeg fikk ikke prøvd de på underveis (da hadde hun lagt seg), men de passet heldigvis.



søndag 24. januar 2016

Fingerstrikking - hva kan man gjøre med det?

For et par-tre år siden fikk jeg en telefon fra en gutt i klassen til guttungen, som lurte på hvordan sønnen min hadde laget en liten rød ullball som han hadde hatt med seg på skolen. Det er ikke ofte gutter i sjuårsalderen viser så stor interesse for ullarbeider! Nå fikk vi lyst til å lage en større blå ball, og kan dele fremgangsmåten med dere alle.

Fingerstrikking (også feilaktig kalt fingerhekling mange steder) er noe som vel foregår på svært mange SFO-er rundt omkring. Det gir mange foreldre en haug med rep som vanskelig kan benyttes til noe. Jeg har sett at noen syr det sammen og tover sitteunderlag - men det er enda enklere å lage en helt super ball.

Det forutsetter selvsagt at man bruker garn som kan toves. Men man kan fint bruke et ganske rimelig ullgarn. Her har guttungen strikket opp et helt nøste med blå Naturgarn fra Gjestal:


Den første røde ballen han lagde ble laget av litt mindre enn et nøste og ikke noe mer, det ga en søt liten ball. Denne gangen ville han gjerne ha litt vatt i midten, så vi brukte hele nøstet, for å kunne surre inn vatten helt: 


Til slutt ser den sånn ut. Tusjen angir størrelsen. 


Så trenger man hjelp av en strømpebuksebrukende voksen, for å få putte den i en avklipt strømpebukse og knyte igjen. Og så er det å vente til noen i familien skal vaske klær og gjerne kjøre tørketrommelen et par ganger. 


Da ender du opp med en ball som for eksempel ser slik ut:


Størrelsen er omtrent som før toving, faktisk, det er kanskje fordi det er vatt inni - den første ballen krympet nok mer. Men skulle ballen bli slapp i fisken eller vise antydning til å falle fra hverandre, er det jo bare å sende den tilbake til tørketrommelen. 

Ballen er lett og myk og kan lekes med innendørs - i de fleste av våre rom, i det minste. 

Selv har jeg lyst til å eksperimentere med å brodere på motiver før toving, men husets fingerstrikker liker ensfargede baller best. Foreløpig. Jeg får se hvor stor påvirkningskraft jeg kan ha ettehvert...

lørdag 23. januar 2016

Fireårsprinsesse

 Minstefrøkna er fire år, og selvsagt måtte hun ha en bursdagskjole i det fine kamgarnet jeg har fått. Valget falt på oppskriften hverdagsprinsesse (Ravelry-lenke), det er hyggelig med ny norsk strikkedesign. Oppskriften er veldig fin og gir en fin og praktisk kjole.


Jeg gikk for trippelt kamgarn, det ble litt i tykkeste laget, så kjolen er varm, sier eieren. Det er jo ikke alltid upraktisk. Ermene strikket jeg litt for korte i utgangspunktet, så jeg snek meg til å strikke på litt på lengden etter noen uker. Ovenfra-og-ned-strikk er jo veldig greit sånn. Da varer den også neste vintersesong, minst. 


Jeg har lyst til å strikke en til, i dobbelt kamgarn, som kanskje blir mer helårskjole. En endring gjorde jeg, som jeg kommer til å fortsette med - jeg synes det holdt lenge med én knapp. (Jeg droppet også å sy på effektgarn til slutt, det så jeg ikke behov for.) Og en litt morsom knapp er en hyggelig liten hemmelighet bak i nakken. Jeg lagde matchende hårspenner med samme knappen (som ble alt for tunge til at det var særlig praktisk, men mottakeren satte pris på det). Var ganske fornøyd med at jeg hadde knapper i lageret som matchet den litt uvanlige fargen på garnet - sånt kan skje når man takker ja til å arve både herfra og derfra! 



tirsdag 12. januar 2016

Vottefokus 8 1/2: Eventyrvotter i Triplex

Boka Eventyrvotter kommer jeg til å strikke mer fra, og litt ute i votteprosjektet innså jeg at det var på tide å strikke et par til min mann. 

Nordstjerna er et nydelig mønster fra boka, med mange nikk til tradisjonsvotter, men likevel noe nytt. For min mann som både er astronomiinteressert og i seg selv et fast holdepunkt, var dette midt i blinken.

Wenche Roald som har laget oppskriften anbefaler å gå litt opp i garntykkelse og pinnetykkelse for å få votter i mannestørrelse. Jeg valgte å beholde pinnestørrelsen, men gå mye opp i garntykkelsen. Jeg hadde nemlig veldig lyst til å teste ut Triplexbeholdningen min til votter. Jeg har mange enkle nøster og mange nestenlike nøster, så votter kan passe fint. Resultatet ble veldig bra, og fordelen med å beholde de i husholdningen er at jeg kan følge litt med på brukstovingen underveis. Det er det litt gøy å følge med på, når man først er litt vottenerd.