torsdag 31. januar 2013

Hønsestrikk

Hvordan har jeg ikke fått med meg dette før?

Hønsestrikk er en egen strikkebevegelse ledet av Kirsten Hofstätter fra 70-tallet, et opprør mot standardisering og at man ikke fikk kjøpt strikkemønster uten å kjøpe strikkeprodusentenes garn. Alt var lov, restegarn var fint, farger og mønstre kunne man ta inn etter innfallsmetoden. Dette er absolutt helt etter mitt hjerte. Hofstätter lagde tilogmed sitt eget forlag for å få publisert sine bøker.

Stakkars Kirsten Hofstätter blir vel ganske oppgitt når hun ser at det lages oppskrifter i hønsestrikk som kun selges sammen med garn. Stoff og stil har imidlertid skjønt det og lagt ut hønsestrikkmønster gratis. Men det er en digresjon.

Jeg har lånt den første boka om Hønsestrikk på biblioteket, den finnes også i digital utgave i Nasjonalbibliotekets bokhylle. Forordet går rett hjem hos meg, anbefales å lese av alle strikkere der ute. Klikk og les!

Til første hønsestrikkprosjekt hadde jeg rester av Sisu, Silja og Senjagarn jeg gjerne ville bli kvitt. Resultatet ble en kjole i størrelse 3-4 år, kanskje, av den ikke-akkurat-lavmælte sorten. Spent på om frøkna vil elske eller hate. Jeg elsker. Og skal hønsestrikke mer, om enn ikke akkurat nå.


tirsdag 29. januar 2013

Bestemorsføtter

Jeg trengte noen enkle tøfler til å bruke hjemme og borte på kjoledager - som er de fleste dager.

Jeg hadde fargerik Sisu for hånden, og har tenkt på bestemorstøffelvarianten en stund. Kjapt og greit - bestemorstøfler. Mange oppskrifter å velge i, denne er ikke dum å kikke på, selv om mine bestemorsruter er heklet slik jeg lærte det av min tekstillærer på ungdomsskolen. I dobbelt tråd.


søndag 27. januar 2013

Sa jeg effektgarn?

I jula hadde jeg et blogginnlegg som het Endelig! med utropstegn og greier. Om effektgarn, som man jo bare bruker til dukkeklær. Denne uken fikk jeg imidlertid tilfløyet litt strikkaklær i størrelse ett år fra min søster, og jommen må jeg bite i meg litt blå syntetisk pus, for der var min ettårsgave til min eldste nevø. Riktignok strikket noen måneder før jeg fikk egne barn og antakelig litt sterkere formening om hva som er godt materialvalg til barneklær. Men jakka er da virkelig knusbedårende, eller hva?


Garnet var en arv fra min mormor, som nok hadde kjøpt inn for å lage en voksenjakke. For jeg har myyye igjen. 



tirsdag 15. januar 2013

Toddlerluen - utkast til oppskrift


Luene fra eget hode gjorde inntrykk i julen, og flere ønsket seg oppskrift. Jeg hadde i grunn også lyst til å notere meg hva jeg gjorde for ettertiden. Babyluer er fine til babyer, men toddlere som både sitter og sover i vogn og tasser litt rundt ute i vinteren trenger luer som er både varme og myke og sitter godt - og denne er ikke så verst, altså. Jeg har skrevet en oppskrift før, og synes det er veldig moro å se andre strikke sine egne ting -  og veldig krevende, for strikking ser ikke sånn ut i hodet mitt. Så jeg tenker at jeg gjerne lager en gratis ravelryversjon på norsk og engelsk - men da må jeg vente til jeg får mer strikketid på dagtid så jeg får tatt bedre underveisbilder. I mellomtiden benytter jeg gjerne anledningen til å la blogglesere få se igjennom og gjerne teststrikke -- tilbakemeldinger er gull verdt. 


Jeg har strikket en ny lue i hver størrelse og notert meg underveis. Ettåringen på bildet har storhodegener, uten at jeg vet nøyaktig hvordan hun ligger an på kurven i øyeblikket, så jeg kaller hennes lue for str. 1-2 år. Den andre er større og jeg tipper at jeg godt kan kalle den 2-3 år. Den er hvertfall større enn den jeg strikket til en toåring med storhodegener til jul - for den ble litt for liten. Altså. 


(Som en illustrasjon til min fantastiske størrelsesberegningsevne, så er den røde dressen ettåringen har på bildet den som var tiltenkt henne som nyfødt.)

Toddlerlue (Den trenger et navn!)

Størrelse (1-2 år) 2-3 år
Pinne nr 3 - liten rundpinne og 4 strømpepinner. Strikker du veldig stramt foreslår jeg pinne 3,5.
Garn: Smart eller Falk eller annet ullgarn med rundt 100 m på 50 gram. Du trenger to nøster eller litt mindre, den minste luen min veier 62 gram.

Legg opp 96 masker. Strikk vrangbord 2r, 2vr i (6) 8 cm. Sett en merketråd i arbeidet (ikke maskemarkør på pinnen) mellom 1. og 2. maske. Denne skal du bruke når du skal plassere øreklaffer.
Strikk striper med to omganger av hver farge, eller liksomfletter (se lenger ned) videre i (7) 9 cm. (Her kan du kanskje trenge en maskemarkør på pinnen ved omgangsstart - sett den i såfall før første maske.)

Luen felles på 6 steder. Første fellerunde: 2r, *ssk, 14r*, gjenta ** 5 gr, ssk, 12r
(ssk: ta en maske løs av, strikk 1 rett, dra den løse masken over. Hva heter denne forkortelsen på norsk?)
De neste fellerundene får en og en mindre rett maske mellom fellingene. Start alltid med 2 r.
Fell annenhver omgang 5 ganger, hver omgang 7 ganger. Skift til fire strømpepinner (to fellesteder på hver av tre pinner) når det blir for få masker til rundpinnen.
Strikk en omgang med ssk rundt hele og trekk tråden gjennom de resterende maskene.


Liksomfletteversjon:

Mellom vrangbord og mønster strikker du en omgang rett. (Viktig for øreklaffene!)
Liksomflettemønsteret går over fire omganger:
1p: 2r, 2vr
2p: 1r, 1k, 1r, 2vr
3p: 3r, 2vr
4p: 1 løs av, 2r, trekk den løse masken over de to, 2 vr
Gjenta disse fire pinnene. Felles som i grunnoppskriften, men med 2 vr sammen i stedet for ssk. Se an mønsteret, ikke lag kast på en flette hvor du ikke vil rekke å trekke masken over på 4p. Du feller alltid i første vrangmaske etter flettene, enten fletten er på 2 eller 3 masker i øyeblikket. (Maskeantallet i fellebeskrivelsen passer kun når fletten er på to masker, det er fire fletter mellom hver felling i første fellerunde).

Øreklaffer:



Vreng arbeidet. Finn midt bak ved hjelp av merketråden. Tell 7 masker fra merketråden før du begynner å plukke opp. Plukk opp i øverste maskeledd på siste runde av vrangborden 26 masker. Strikk disse omvendt av vrangborden når du ser dem ut fra hverandre (som på det dårlige bildet over) - 2r, 2vr (hvilken du starter med kommer litt an på hvilken vei du plukker opp masker). Strikk 2r, 2vr i (4) 6 cm (fra retten begynner og slutter du på 2 r), sett en maskemarkør etter 13 masker (midt på), og fell nå på hver pinne fra rettsiden ved å strikke 2 sm før merket og ssk etter merket.

Når du har fire masker igjen fortsetter du ved å strikke icord over disse i 18 cm.


Luen fra vrangen, dette er også vrangsiden av øreklaffen. 

Jeg vil veldig gjerne høre om alle som ønsker å strikke denne! Og jeg tar veldig gjerne i mot tilbakemeldinger og kommentarer på oppskriften om du så bare har lest igjennom. Dersom oppskriften viser seg å funke for andre enn meg, lager jeg en ravelryversjon til høsten, tenker jeg. Så skal jeg få tatt litt gode bilder i løpet av sommeren. Frøkna mi må jo ha en større versjon etterhvert. 

fredag 11. januar 2013

Stashet har kommet hjem

Jeg drømte om en stor skyvedørsgarderobe med flott pax-innredning. Det hadde stashet fortjent. Men nei, kjellerrommet er ikke helt tett, og dermed må muren få puste. Det går fint, altså. Da blir det hyller og bokser. Det skal funke det. 


Jeg tror aldri hele rommet blir bloggeferdig, og det er heller ikke poenget med dette rommet - det er mitt og mannens frirom, vår lille bunkers hvor barn bare unntaksvis har adgang. Etter den våte sommeren i fjor innså vi at rommet måtte snike i renovasjonskøen, og vi har brukt absolutt hele høsten 2012 på å rive ut gamle panelplater, gjennområtne utforinger, råtten isolasjon, ekle teppefliser, løs murpuss, snodig himling - og så primet og malt, og slått opp ny himling. Nå mangler taklister som skal limes opp for å la det elektriske anlegget gå i taket. Rommet består av vårt arkiv, vårt rekvisitalager, gave- og innpakingslager, en velfylt bokhylle (som står mot en innervegg), et kott med pcer og skrivere, to skrivebord som skjelden er ryddet nok til å kunne faktisk sitte ved, men likevel med sin funksjon - og denne, min elskede vegg. De to hvite hyllene er helt fullstendig øremerket mitt hobbystash! (Den trehvite hylla er det egentlig ikke plass til, så den skal et helt annet sted til andre funksjoner).

Jeg har fått hentet frem stashet fra kroker og kriker der det har vært i eksil et halvt år ----- og enda er det mer igjen på loftet. Garnet er blitt samlet her, sortert i ziplockposer etter type og farge og så oppi bokser etter tykkelse - og noe i poser utenom boksene også, gitt. Igjen på loftet står det mye stoffer og ikke minst utallige reparasjons- og redesignprosjekter og andre prosjekter på vent.

Forhåpentlig får jeg plass til alt som gjenstår i denne hyllen ved inngangen til 2014. Det må vel være et greit forsett? 2013 blir altså ikke det store innkjøpsåret. Basta. Vi får se hvordan det går.

tirsdag 8. januar 2013

Julestrikk

På selveste julaften og dagene rundt strikket jeg på en liten sak jeg hadde gledet meg til - høstvesten til Pickles, i fin burgunderrød Austerman step og noen fine rester av tweedaktig garn til stjernene. Jeg la på litt på lengden for å få en kjole utav det, det ble ikke nok, så det er like fullt en vest. Og litt tykkere garn i stjernene gjorde den litt mindre fin i fasongen enn originalen. Vel vel, det er likevel en fin vest. Artig oppskrift.


søndag 6. januar 2013

That's my name!

Jeg har (fjern)lånt boken "Luer er toppen" på biblioteket i månedsvis, strikkebøker er ikke alltid så populære som man skulle tro. Konseptet er artig, en mann som strikket en haug med luer til en haug med personer, noterte mønstrene og fikk en flink fotograf til å ta bilder av folkene med luene på, samtidig som han fortalte en liten historie om personen. Koselig bok å sitte å bla i. En av mønstrene som var fine het Torunn, og jeg følte meg etterhvert forpliktet til å prøve å strikke den. Det grafiske mønsteret er stilig, men grunnoppskriften var altså så altfor liten, jeg forstår ikke helt at man til en voksen strikker en lue som skal ha omkrets på 40 cm i følge strikkefastheten? Greit nok at det er elastisk, men likevel? Jeg skjønte fort at jeg måtte legge til et par mønsterrapporter på bredden, og la på en hel haug på lengden, men ennå er lua i minste laget. Og siden alle luene i boka (nesten) er laget på samme grunnoppskrift, så krever det i grunn litt for mye tilpasning og tankevirksomhet å skulle bruke oppskriftene til noe fornuftig.



Boka kan likevel anbefales som biblioteksbok til inspirasjon. Det er alltid koselig å lese om folks tanker når de lager gaver til andre. Det er vel nettopp en av grunnene til at strikkeblogging er så stas?

onsdag 2. januar 2013

17 gram


Noen ganger kan man la garnet gjøre mesteparten av jobben. Rowan kidsilk haze gir luksusfølelsen uansett hva man strikker omtrent. Et enkelt trekantsjal med litt tilfeldig hullmønster - akkurat stort nok til å ta to ganger rundt halsen og knyte, så får man en lett liten luksussky under haka.


Oppskrift? Hm. Jeg tenker ganske abstrakt rundt strikking og tilpasser underveis, så det krever mye å skulle  konkretisere veldig. Det tenker jeg ikke å gjøre på et så enkelt sjal som dette - det finnes mange fine sjaloppskrifter der ute. Men jeg kan dele noen kjappe tanker før de forsvinner ut av hodet mitt, kanskje kan de brukes av noen som tenker ganske likt?

Legg opp tre masker på pinne 5,5 eller deromkring. Strikk riller, rett hver pinne, og øk på annenhver pinne med et kast etter første maske, før midtmasken, etter midtmasken og før siste maske.  (Aller første økepinne blir med bare to økninger, men så blir det fire fra og med neste). Etter et passe stykke strikker du hullmønster [1 r, 1 kast, ta en m løs av, 1 r, trekk den løse masken over, 2 r sm, 1 kast] og fortsett å øke som vanlig og få de nye maskene inn i hullmønsteret sånn etterhvert. Fell av (løst!) når du synes det passer. :)

tirsdag 1. januar 2013

Made to match

En av fjorårets julegavesuksesser var skjerfet Arroyo som ble strikket helt i siste liten. Det har blitt mye brukt, i det minste når jeg har vært i nærheten... og jeg hadde mer garn igjen! Samme mottaker ønsket seg i år lange pulsvanter med tommelhull, og dermed var saken klar. Oppskriften jeg fant var på korte pulsvanter (ravelrylenke), men det er jo ingen sak å forlenge. Med enda mer garn igjen var det nærliggende å strikke ørevarmere, aktualisert av Herborg Kråkeviks mange hårbånd i Julekongen.